Zásobujte se vitamíny i přes zimu

V supermarketech jsou sice regály se zeleninou i ovocem plné, ať je kterákoli roční doba, ale vězte, že dovážené produkty museli být sklizeny už před píkem své zralosti. Proto jsou živiny v této zelenině značně odlišné od těch, které farmář sklidí a druhý den prodá, jak je tomu po celé léto na trzích. Jak se ale neochudit o tyto živiny i přes zimu? Máme dvě možnosti.
klíčky mungo

Kvašení

Velkým trendem je teď znovu objevování mikroorganismů, které jsou díky mléčnému kvašení uchovat zeleninu klidně až do jara. Naši prarodiče s oblibou takto fermentovali zelí, ale dnes jsou možnosti neomezené. Můžete vyrábět například kimchi nebo pickels. Takto uchovanou zeleninku můžete konzumovat jen tak s chlebem nebo jako přílohu k různým pokrmům nebo je zakomponovat jako jejich součást. Poskytne vám křupkavou strukturu a nakyslou chuť. Je velmi bohatá na vitamín C a další minerály.  

Klíčení

Klíčení je velmi dostupnou metodou pro všechny milovníky dobrého jídla. A nemluvím jen o řeřiše, která se dává na chleba namazaný máslem. Takzvané „microgreens“ se totiž na jídelníčku objevují i ve špičkových restauracích. Vy si je však snadno můžete obstarat doma.
rašící klíčky
První fází je rozhodnout se, který přístup ke klíčení zvolit. Lze si totiž obstarat speciální misku nebo jednoduše použít květináč s hlínou. Poté si pořídíte semínka, ty ale musí být kvalitní. Na několik dnů je vložíte do vámi zvolené nádoby a udržujete ve vlhku. Nejlepší na tom je, že nepotřebují světlo. Je to velmi zábavný projekt i pro vaše děti, které snadno zvládnou například klíčení fazolí mungo. Ty mohou nahradit slané svačinky u večerního filmu nebo bambusové výhonky v asijských pokrmech. Kromě toho je lze stejně jako naklíčenou čočku využít k výrobě různých pomazánek nebo zeleninových salátů. Obohatí vás o vitamín K, C, železo, folát a mangan.